fbpx

Учим азбуката. Буква “В”!

Книга на буквите

Продължаваме нашето пътешествие в света на буквите. Ред е на “В“, която отново представям в рими, измислени за книжката на Мартин.

“Черта и два тумбака

буквичката “В” тук ме чака!“

Определено римите много допадат на децата. А и се запомнят изключително лесно. Друг много харесван елемент от обучението, е че макар и нескопосано, винаги рисувам като човече една от изписаните букви.

Моделът на обучение вече е познат – звук, писане, творене

Обяснявам какъв звук издава буквата, която изучаваме. Заедно пишем В, според описанието – в случая черта и два тумбака. Пропуснах да кажа, че винаги преговаряме буквичките, които вече знаем. После мислим кои думички с новата буква. Записвам ги, а след това записвам и обяснението, което децата дават за всяка дума. Измежду лепенките и списанията избираме всичко, което ще ни свърши работа за творческата част.

Книга на буквите, буква "В"

“В” като вятър записахме в книжката на Никола

Според него, вилицата служи за боцкане и амкане, а влакът отива в тунела. Записахме още думите вода, врата и въже.

Буква “В” е представена доста по-широко
в книжката на Мартин

Започнах с издаването на звук Вввв. Преговорихме буквите А и Б устно и писмено :). И започнахме да мислим какви думички знае с В. Първо записах вода. “С нея мием ръчичките и лицето”, обясни авторът на книгата. След това го попитах ти какво си на баба? И разбира се, очаквах да каже внуче, но той изръси с усмивка

Пипищак – малко момченце
с кльощави краченца!

Смях, смях със сълзи се смях. След това уточнихме, че всъщност и той е на баба внуче. После нарисувах облак с дъждовни капки, защото времето е лошо и вали дъжд. Разбрах още, че в плодовете има много витамини, а във вазата се слага цвете. На червената страница от книгата се появиха влакчето Томас и вертолетът, който лети. А за финал нарисувах вилицата, с която правим боц и ам.

Книга на буквите
Книга на буквите

И така, мили родители, децата вече знаят АБВ.

Опитахте ли този подход за учене на азбуката? Забавен е, наистина! След седмица ще отгърнем следващата страница от Книгата на буквите. А дотогава, упражнявайте наученото с вашите прекрасни деца!

Направете им шарени книжки и не пропускайте да записвате всичко, което споделят. 

Ще се радвам да прочета Вашето мнение!

Пишете ми на kids@kniganabukvite.com, във Facebook – Книга на буквите или Instagram @kniganabukvite

Благодаря Ви!

2021-06-17T17:03:46+03:00
Go to Top