fbpx

Учим азбуката. Буква “Г”!

Книга на буквите

И така, мили родители, баби, дядовци и деца, домашните образователни занимания продължават с буква „Г“. Много специална за мен буква. Та нали моето име започва с нея. Точно така представих „Г“ на моите деца.

“Следващата буква е за името на мама.

Черта, черта и ето „Г“ голямо!“

Първородният ми син – Никола знаеше, че името ми започва с буквата „Г“, но същевременно ми казваше Бигриела. Така и записах в книгата. Но където Бигриела, там и Габриела, нали? Не го поправих, защото този детски, чист и неподправен изказ бързо изчезва. “Детето няма да остане ненаучено”, казвах си. Не след дълго се усети, че нещо в името ми не е наред и започна да го изговаря правилно. И преди да започна с разясненията какво сме записали в нашите книжки, предлагам още едни рими за буквата „Г“, които не са толкова персонализирани:

Отново с две черти буквичка ще пишеш ти!

Една черта надолу, една настрани и „Г“ на листа тук се появи

Първо преговаряме научените букви – А,Б,В. Заедно с децата открихме какъв звук издава новата буква „Г“. След това записваме „Г“ с двете чертички, за да добием представа как изглежда тази буква.

Книга на буквите, Буква Г

След това умуваме какво,

освен Бигриела, започва с „Г“

В книжката на Никола записахме думите – грозде, гълъб и гъбка. После сам посочи кой гардероб да му изрежа, за да залепи в книжката. Сподели, че там се слагат дрехите. За финал избра да залепим и една гривна.

“Гойото го ям”, каза Мартин,

докато рисувах грозде в неговата книга

След това залепихме един влак, който спира на гарата в Перник. Защо в точно в Перник ли? Там живее една друга прекрасна Габи. Веднъж с децата “пътешествахме” цели 40 минути с влака, за да идем на гости на Габи. Един от най-забавните им моменти, които помнят и до днес. После записах, че грейпфрутът горчи, а след това страницата ни се превърна в гора. Там има много дървета, а освен това в нея живеят лиско, сърничката, ежко и катеричката.

И тук се появиха

две отровни гъби

“Някои стават за ядене”, каза да запиша авторът. Впрочем, миналото лято, при разходка в планината, видяхме мухоморка. Тогава Мартин си спомни, че такава гъба е залепил в своята книга на буквите и ми стана много мило, че има положителен ефект от цялото писане и творчество. Но да завърша с всички думи с „Г“, които попаднаха на листа. Записах още гараж, в който паркират колите. Накрая направихме цветна градина.

Книга на буквите, Буква Г
Гъбки

Така четвъртата буквичка от българската азбука беше изучена и старателно записана в книгата на буквите.

Идната седмица ще представя как децата се запознаха със следващата буква. А дотогава, игри, забавления и много летни приключения за малки и големи.

Ще се радвам да прочета Вашето мнение за този образователен подход!

Пишете ми на kids@kniganabukvite.com, във Facebook – Книга на буквите или Instagram @kniganabukvite

Благодаря Ви и до скоро!

2021-07-26T12:19:29+03:00
Go to Top