fbpx

Учим азбуката. Буква “А”!

Както споменах, големият ми син Никола,

проявяваше интерес към буквите още от 3-годишен. Затова започнахме да пишем неговата “Книга за буквите АБВ”, веднага щом прояви любопитство.

На мнение съм, че децата са като гъбки. Попиват всичко, което им покажеш и винаги са жадни за още. Поне при моите е така. Откакто съм мама се старая да им показвам колкото се може повече неща и непрекъснато да провокирам любопитството им. Засега успешно!

Срещата с първата буква от азбуката беше лесна.

Подбрах най-простите думи “правим две чертички и един колан”, с които обясних как се пише “А”. Впрочем, и до днес асоцира буквите с моите елементарни разяснения. Обясних още какъв звук издава “А”. Помогнах при написването на буквата на първата страница в книжката. След това помислихме кои думички, започващи с “А” знае.

Записах всичко, което сподели за думите Ананас, Автобус, “Ало” и Асансьор. Рисувахме и лепихме, за да стане страничката пъстроцветна.

Книга на буквите
Среща с буква “А”

По същия начин започнахме да учим азбуката и с втория ми син – Мартин.

Различното в неговата книжка “Мартин в света на буквите” е това, че представям всяка буквичка в стихотворна форма. Буква “А” се появи на листа по следния начин:

“Мартин започна щура игра и срещна буквичката А” за начало.

И тук записвах всичко, което споделя детето за думите – акула, авокадо, ананас, автовоз и автобус. Смея да кажа, че Никола определено дърпа напред брат си в неговото развитие, и че речниковият запас на Мартин е много, много богат за възрастта му.

Не бързах с представянето на следващата буква, защото исках и Никола, и Мартин да имат достатъчно време да осмислят показаното.

Книга на буквите
Книга на буквите

Ако опитате да учите азбуката по този начин,

ще видите как ден след ден детето се замисля за все повече с коя буква започва дадена дума. В следващите публикации ще се убедите сами как децата започнаха да споделят все повече и повече неща, които записвах в техните книги. Учим азбуката и се забавляваме. Наистина е така!

Ще се радвам да разкажете какъв е Вашият личен опит с обучението на децата Ви! Проявяват ли интерес към азбуката или са от тези умничета, които са омагьосани от числата?

Пишете ми на kids@kniganabukvite.com.

Благодаря Ви!

2021-05-27T18:48:53+03:00
Go to Top