fbpx

Три идеи за Коледно творчество

Или как да направим сурвачка, играчки и празнична украса.

В дните покрай Коледа настроението в домашната творческа работилничка “Хей, ръчички” е приповдигнато. Тук е мястото да отбележа, че редовно нашият хол се превръща в творческа арена, а около празниците това се случва още по-често. И така, запрятаме ръкави…

Идея номер 1 – СУРВАЧКА или handmade money maker ;)

Три идеи за Коледно творчество за деца
Три идеи за Коледно творчество за деца

Кой не е сурвакал в детството си? Дори аз, макар и момиче, се вихрех със сурвачката ежегодно когато бях малка. Заедно с моя по-голям братовчед, обикаляхме роднините, сурвакахме и бяхме изключително щастливи когато получавахме подаръчета и дребни пари.

И така, след като станах мама, през 2015 г. реших да въведа големия ми син в сурвакарската традиция. С него изобретихме заедно сурвачката.

Нарекох я с усмивка handmade money maker.

Така е, нали? Ръчно направена машина за пари :). Голяма радост беше, а с годините се ошлайфахме доста при изработката на money maker-a.

За направата на нашата сурвачка използвам дрян, който е символ на здравето. Набавям разноцветна прежда, а украсата е по избор: от малки гевречета, през пуканки, чушки, нанизани гердани с боб, ошав или портокалови кори, до звънчета, които придават настроение при сурвакането.

Дрянът оплитам с червен конец, а след това омотавам цялото клонче с преждата. За мен истинската българска сурвачка е в топли цветове или тези на родния трибагреник. Затова бялото, зеленото и червеното винаги присъстват в нашата сурвачка. Правя и панделки, към които пришивам звънчетата. За да е закрепена добре украсата, използвам топъл силикон. И така, money maker-ът е готов. Остава само сурвакарите да кажат: Сурва, сурва година! Весела година…

Идея номер 2 – Боядисване на дървени коледни играчки 🎄

От години боядисването на дървени коледни играчки е едно от любимите занимания у дома през месец декември. Споделям, че в боядисването с удоволствие се включват не само моите момчета, а също и техни приятелчета, заедно с родителите.

Получава се идеалната работилница

за всички, която завършва с правенето на домашна пица, но за продължението ще разказвам друг път.

Ето какви материали са ви необходими, за да прекарате няколко приятни часа. Дървени играчки с коледни мотиви и с различна сложност, които да боядисате. Бързосъхнещи акрилни бои, четки с различна дебелина, брокат на прах, брокатено лепило и желание за забавление.

Обикновено децата избират да боядисват по-лесните играчки.

Това са снежинки, елхички, топки, еленчета, сърчица. Брокатът на прах е на почит при доукрасяването на боядисаните дървени играчки. За майките и татковците, които се включват в работилничките остават сложните фигури – като ангелчета, къщички, дядо Коледа или цялостна празнична композиция. Приятните емоции са гарантирани, малчовците са доволни от свършената работа, а готовите играчки красят елхата и дома.

Три идеи за Коледно творчество за деца
Три идеи за Коледно творчество за деца

Идея номер 3 – празнична украса

Ежегодно с моите момчета украсяваме входа на блока, в който живеем. Част от украсата купуваме, а другата подготвяме сами, за да вдъхнем коледно настроение в сградата.

И всички се радват.

Изключително лесно е да си направите сами хартиени гирлянди и снежинки. За гирляндите са необходими бели и цветни листа, ножица и лепило. Нарязваме листата на лентички, дебели два пръста. Увиваме лентичката, за да получим кръг и след това залепвам краищата. Промушвам следващата лентичка в готовото кръгче и повтаряме същите стъпки. Дължината е според вашите предпочитания.

За снежинките трябват бели листа, ножица и малко въображение. В интернет пространството може да намерите всевъзможни шаблони и 3D модели на снежинки. Прегъвате листа, очертавате желаната форма и режете. Получава се страхотна украса.

И както споделих по-горе, част от снежинките и гирляндите служат за украса в нашия жилищен вход. Там слагаме и част от боядисаните дървени коледни играчки. Останалите са на елхата, осветени от пъстроцветните лампички готови за празничните дни.

Допадат ли ви идеите? Ще се радвам да споделите!

До скоро.

2021-07-26T13:12:34+03:00
Go to Top