fbpx
Книга на буквите

Как се появи книгата на буквите?

Всичко започна в началото на 2017-та година, когато първородното ми мъниче, тогава на 3, проявяваше огромно любопитство към буквите. Интересът беше толкова голям, че счетох за необходимо да го науча на азбуката.

„Увереност, че не пресилвам нещата, ми дадоха книгите за детското развитие и родителството, които прочетох (и продължавам да чета).“

Д-р Фицхю Додсън споделя в “Изкуството да бъдеш родител”, че

писането на книги от децата действа стимулиращо.

Освен това, заниманието помага изключително много за езиковото развитие на малчовците. И тук се роди идеята с моя малчуган да напишем вълшебна книга със сюжет за буквите.

Подготвих шарени листа, които вързах прилежно с панделка. Събрах всички стари брошури от детски магазини, които имаха подходящи за обучението илюстрации. Купих весели лепенки, взех флумастери, ножица и лепило.

И творчеството започна…

Надписах корицата “Книга за буквите АБВ” с автор: Никола

и заедно с него я украсихме с блестящо лепило. Макар, че вече се бяха срещали доста пъти, точно тук стана “официалното запознанство” с първата буквичка. Тук може да прочетеш повече за тази съдбоносна среща.

Писахме, рисувахме, лепихме от А до Я, а всяка представена буква закачахме на нашето образователно дърво.

Така неусетно и забавно Никола научи азбуката, но не набързо наизуст, а осъзнато.

Сега, три години след старта на проекта, мога да отбележа две важни неща. Първото е, че у дома имам един голям прилично сричащ любознайко, който сам разгръща и чете книжки преди дори да е прекрачил училищния праг. И второ, имам прекрасен 4-годишен мъник, с който правим нова книжка със същия сюжет.

С Мартин учим азбуката от няколко месеца и се справя забележително.

Покрай брат си, той възприема всичко много по-бързо. Различното при втората книжка, е че представям буквите в стихотворна форма. Например “Мартин започна щура игра и срещна буквичката А”. Тук може да прочетеш повече за буква А. Задължително ще споделя като завършим втората книжка!

А сега, здравей!

Аз съм Габриела, Майка на Никола (7 г.) и Мартин (5 г.). Магистър по спортна журналистика, квалифициран маркетолог (но продължавам да уча), с богат опит пред телевизионната камера и скромен такъв в работа с деца в предучилищна и училищна възраст.

Бъдеще – това са децата за мен и чувството да прегръщам това бъдеще е невероятно! Обожавам да се занимавам с моите малчовци! Да им чета, да им показвам нови неща, самата аз да уча от тях. Ще се радвам и ти да се включиш в това приключение!

Добре дошъл в “Книга на буквите”!

2021-05-23T23:58:01+03:00
Go to Top